Valitse suunta, valitse vauhti!

Maailma kieppuu ja muuttuu ympärilläsi, mutta siihen mihin suuntaan ja millä vauhdilla, voi vaikuttaa. Tivoli Utopiassa voi elää uudenlaista kukoistuksen aikaa, jossa biodiversiteetti jälleen rikastuu ja elämä voimistuu kiihtyvällä tahdilla. Maailma on tivoli. Täysin nautittavissa ja muutettavissa. Jos siitä kuvittelee parhaan mahdollisen, siitä voi tehdä parhaan mahdollisen

Julkisessa keskustelussa tulevaisuudesta maalaillaan kovin synkkiä kuvia. Miten selviämme ilmastonmuutoksesta? Uhkaako globaali poliittinen tilanne turvallisuuttamme? Pahimmillaan tämä johtaa epätoivoon ja toimettomuuteen. Samaan aikaan ihmiskunnalla menee paremmin kuin koskaan ennen. Jopa niin hyvin, ettei planeetta kestä ylivoimaamme.

Tivoli Utopia -kokemuksen myötä pelaajat ymmärtävät, että tulevaisuus ei ole jotain mikä vain tapahtuu vaan siihen voidaan vaikuttaa tämän päivän teoilla ja päätöksillä. Utopia-ajattelua ohjaa myös tavoite rakentaa tulevaisuudesta tietoisesti nykyhetkeä parempaa. Siksi se avaa mahdollisuuksia rohkealle ajattelulle.

Miksi utopia?

Sananmukaisesti utopia tarkoittaa paikkaa jota ei ole. Utopia-ajattelussa nykyhetki nähdään tilana, jossa vielä toteutumattomat tulevaisuuden maailmat rakennetaan. Utopia-ajattelua ohjaa myös tavoite rakentaa tulevaisuudesta tietoisesti nykyhetkeä parempaa. Siksi se avaa mahdollisuuksia rohkealle, rajoittavista faktoista riippumattomalle ajattelulle. Tivoli Utopia -peli ei nojaa valmiiksi luotuun kuvaan tulevaisuudesta vaan innostaa pelaajia luomaan omia tulevaisuuskuviaan.

 

Miksi tivoli?

Koska elämässä ei ole mitään mieltä, jos ei voi pitää hauskaa ja nauttia! Samalla kun tivolissa pääsee huvittelemaan, se luo eräänlaisen suljetun ekosysteemin, jossa vallitsee omat sääntönsä ja arvomaailmansa. Lisäksi tivoli toimii tarinan lähteenä ja erottaa pelin vakavien opetuspelien genressä.

Tivoli Utopiasta on kaksi eri versiota, isommille ja pienemmille tivolivieraille

Tivoli Utopia Original

Pelin tavoitteena on lisätä positiivista tulevaisuusdialogia esim. osana opiskelua, työtä ja päätöksentekoa sekä synnyttää avointa keskustelukulttuuria. Pelissä käsitellään laajasti teemoja taloudesta, ympäristöstä ja päätöksenteosta aina sosiaalipolitiikkaan, vaikuttamiseen ja teknologioihin. Peli luo avoimen tilan, jossa viheliäiset ongelma ovat helpommin lähestyttävissä ja muistuttaa, että tulevaisuus tehdään yhdessä.

Tivoli Utopia Original on suunnattu 15 – 25 vuotiaille nuorille, jotta heillä olisi kyky vaikuttaa olennaisesti yhteiseen tulevaisuuteemme: muuttaa elämä yhden maapallon mittasuhteisiin sopivaksi. Toki peli toimii aikuisillakin.

Versio on kehitetty yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa.

Peli on osa Nuorten Akatemian tarjoomaa kaudella 2019-2020 ja oli siis tilattavissa kouluvierailulle yläkouluihin ja lukioihin. Pelin voi myös tulostaa täältä.

Tivoli Utopia Junior

Tulevaisuus on kaikkien yhteinen ja myös lasten on saatava äänensä kuuluviin! Parhaillaan peli toimii tulevaisuuteen liittyvien jännittävien asioiden käsittelyssä ja lievittää mahdollista ilmastoahdistusta. Peli auttaa lapsia hahmottamaan tulevaisuuteen, ympäröivään maailmaan ja arvoihin liittyviä kysymyksiä helposti lähestyttävällä ja hauskalla tavalla. Pelatessaan lapset kokevat voivansa vaikuttaa siihen millainen tulevaisuuden maailmasta muotoutuu. Peli luo positiivisen, ratkaisukeskeisen suhteen tulevaisuuteen, uhkakuvien maalaamisen sijaan. Pelatassaan pelaajat käsittelevät tulevaisuutta eri teemojen kautta: ilo, ystävällisyys, rohkeus, uteliaisuus, lempeys ja reiluus.

Tivoli Utopia Junior on tulevaisuuspeli 9-12 -vuotiaille, eli 3-5 luokkalaisille, lapsille. Sitä pelataan vuoden 2022 alusta alkaen Mannerheimin Lastensuojeluliiton iltapäiväkerhoissa ja suomalaisissa alakouluissa.

Versio on kehitetty yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa.

Peliä pelataan Mannerheimin Lastensuojeluliiton operoimissa Aikaseikkailu-kerhoissa ja sen voi joko tulostaa tai painattaa itse ja pelata alakouluissa, kirjastoissa tai ihan missä tahansa.

Haluatko kuulla lisää, tilata fasilitoidun pelisession tai ehdottaa yhteistyötä?

Ota meihin yhteyttä: info@tivoliutopia.fi