”Hyvät aikaseikkailijat, nyt pääsette tulevaisuuden tivoliin! Sinne ei mennä tietä pitkin vaan teleportin kautta. Tivoli Utopiassa kaikki on mahdollista ja jokainen toiveenne toteutuu. Tehtävänne onkin toivoa kaikkea kivaa ja iloita! Mutta varokaa, sillä Tivoli Utopiassa on ilonpilaajia.

Ehdittekö takaisin teleportille ennen kuin ilonpilaajat saavat vietyä Tivolista kaiken ilon? Paikoillanne, valmiit, teleportatkaa!”

Tivoli Utopia Junior -pelin idea

Lapset ovat aikuisten maailmassa ja etenkin median esiin nostamien seikojen edessä usein hämillään. Miten selviämme ilmastonmuutoksesta? Eläinten ja kasvien katoamisesta? Entä yllättävistä uhista, kuten pandemioista? Pahimmillaan tämä kaikki johtaa epätoivoon sekä toimettomuuteen ja huolestuttaa myös lapsia. Siksi haluamme luoda uuden toimintamallin, joka soveltuu lapsille ja jonka keskiössä on tulevaisuuden teemoista keskustelu – ja yhdessä voittaminen!  Pelissä ratkottavat tehtävät käsittelevät ajankohtaisia aiheita lapsille ymmärrettävällä tavalla ja tehtävät kannustavat tulevaisuusajatteluun ja mielikuvituksen käyttöön. Teemoja ovat: ilo, ystävällisyys, rohkeus, uteliaisuus, lempeys ja reiluus.

Pelissä voitetaan tai hävitään yhdessä, kaikkia tarvitaan. Dystopioihin ei kuitenkaan mennä vaan pelaaminen antaa vahvan kokemuksen siitä, että elämässä käy luultavasti hyvin. Peli sopii etenkin koululaisten pelattavaksi, aina opettajan johdolla sekä perheille ja harrastusryhmille, jotka haluavat yhdessä käsitellä pelin teemoja.

  • 3 – 8 pelaajaa
  • 8 – 12 vuotta
  • noin 45 minuttia

Peli on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton MLL 100 -juhlavuoden ohjelmaa

Vuoden 2022 aikana Tivoli Utopia Junioria pelataan alakouluissa Mannerheimin Lastensuojeluliiton operoimissa Aikaseikkailu-kerhoissa.

Lue lisää tietoa aikaseikkailusta täällä.

Voit tulostaa pelin ja sen säännöt, sekä ohjeet pelisession vetämiseen myös itse!

Mitä tarvitset Tivoli Utopia -peliin:

  • 20 paksuhkoa A4 kokoista paperiarkkia arpojen ja pelikorttien tulostamiseen
  • 8 tavallista A4 kokoista paperiarkkia peliohjeiden tulostamiseen
  • Sakset ja teippiä osien leikkaamiseen ja kasaamiseen
  • Pelinappulan jokaiselle pelaajalle + yhden ylimääräisen ilonpilaajille
  • Nopan

Pelilauta 
sivuja: 6 x A4

Lataa pelilauta

Kortit ja arvat 
sivuja: 20 x A4

Lataa kortit ja arvat

Säännöt ja ohjeet
sivuja: 7 x A4

Lataa ohjeet

Tivoli Utopia Junior on Creative Commons -lisensoitu teos

Tivoli Utopia -keskustelupeli on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä. Tämä tarkoittaa että voit käyttää peliä vapaasti ja voit myös muokata sitä omaan käyttöösi kunhan muistat viitata Tivoli Utopiaan. Tivoli Utopia -keskustelupeliä ei kuitenkaan voi myydä tai käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

Päivitämme Tivoli Utopia -peliä, jotta se pysyy ajantasaisena.
1. versio julkaistu 1.5.2021 [ensimmäinen versio]